Behandeling van lymfoedeem

Naast het bloedstelsel bestaat ons lichaam uit een tweede transportsysteem, namelijk het lymfestelsel. Dit systeem is verantwoordelijk voor de afweer tegen ziektes en de afvoeren van overtollige vochtophoping. Wanneer de werking van lymfestelsel wordt verstoord, ontstaat er teveel weefselvocht in het lichaam. Het gevolg is een lymfoedeem in een arm of been.

In ons therapeutisch centrum behandelenen we lymfoedeem met de Australische methode. Deze methode houdt in dat we beginnen met het activereren van het lymfesysteem. Vervolgens gaan we in dit systeem het aangedane gebied legen. Hierdoor wordt het lymfestelsel compleet geactiveerd.

In een zeer korte tijd bereiken onze fysiotherapeuten een optimaal resultaat. Door de combinatie van huidverzorging, oefentherapie en advies gaan de strijd aan met de lymfoedeem.

Zelfstandige behandeling

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is zeldredzaamheid. Dit betekent dat wij u gaan leren hoe u de behandeling zelf kunt uitvoeren. Onze therapeuten vertellen u meer over het ontstaan van oedeem en de gevolgen hiervan. Daarnaast komen onderdelen als ademhalingstechnieken en drainagehandgrepen aan bod. Om het lymfesysteem te activeren leert u oefeningen die u thuis kunt uitvoeren.

Hou er rekening mee dat we de oedeem niet voorgoed kunnen genezen. We kunnen u wel adviseren en behandelen om de aandoening te beperken of te voorkomen. Binnen 4 weken is een optimaal behandelresultaat te bereiken. Met een elastische armkous zorgen we ervoor dat het resultaat zicht behoud of zelfs verbeterd.

Lympfapress bij de Berekuyl

In de Berekuyl Nunspeet beschikken we over een lympfapress. Dit is een apparaat die uit een luchtpomp bestaat. Deze pomp wordt vervolgens aangesloten op een arm- of beenmanchet. De opblaasbare manchet wordt om een lichaamsdeel verbonden, zodat we op dat punt druk kunnen uit oefenen. Door de drukgolven ontstaat er een masserend effect, waardoor de afvoer van lymfevocht wordt geactiveerd. Dankzij de behandeling dringen we de vochtophoping terug in uw lichaam.