Kinderfysio voor zuigelingen

Tijdens de geboorte kunnen zuigelingen geblesseerd raken aan de nek. Hierdoor kunnen er verschillende stoornissen ontstaan, waardoor het functioneren van de nek wordt beperkt. Dit heeft vervolgens weer invloed op de symmetrische ontwikkeling van de baby. Omdat de oorzaak in de bovenste nekwervels ligt, de plek waar de informatiestroom naar de hersens wordt verstoord, wordt er niet goed communicereed. Een assymetrische beweging of een veranderde houding zijn een paar gevolgen van het syndroom. Hieronder een aantal symptomen die wijzen op het HCFS syndroom:

Symptomen

✔ Uw kind slaapt slecht en huilt veel
✔ De houding van de heupen staan asymmetrisch
✔ De rug van uw baby is scheef (scoliose)
✔ Tijdens het aan of uitkleden heeft u kind protesthuilbuien
✔ Wanneer uw kind ouder wordt, verdwijnen veel van de symptomen vanzelf. Op het eerste gezicht lijkt er dan sprake van een herstel, maar schijn bedriegt.

Kindermanuele therapie bij de Berekuyl

Bij de Berekuyl in Nunspeet houden we een stappenplan aan om de beperking te contstateren.

✔ Allereerst doen we onderzoek naar de aanwezigheid van voorkeurshouding of HCFS
✔ Vervolgens gaan we over op een screening, intake en functieonderzoek.
✔ Wanneer we een beperking hebben gevonden, gaan we direct over op een behandeling
✔ Is ons vermoeden onjuist? Dan wordt u doorverwezen naar CB-arts of huisarts

Als er meer afwijkende verschijnselen in de motoriek voorkomen, schakelen we onze kinderfysiotherapeute in. Op basis van het onderzoek geven we advies voor een kinderfysiotherapeutische begeleiding.

Behandeling

Om het functioneren van de nek te herstellen, zijn er 3 tot 5 behandelingen nodig. Tijdens de behandeling maken we gebruik van mobiliserende technieken.

In de afgelopen 15 jaar zijn er geen negatieve bijwerkingen opgetreden. Dit staat vast in het Nederlandse kinder-manueeltherapeut register.