Wat doet een kaakfysiotherapeut?

Door de kaakchirurg, huisarts of tandarts kunt u worden doorverwezen naar de manueel therapeut of kaakfysiotherapeut in verband met kaakklachten. Mogelijk hebben uw klachten te maken met het kaakgewricht en/of met de spieren van het kauwstelsel. Uw klachten worden door de kaakfysiotherapeut geïnventariseerd door middel van een onderzoek.

Onder kaakklachten worden alle klachten, die te maken hebben met het niet goed functioneren van het kauwstelsel, verstaan. Tevens zijn de therapeuten ook bekend met zwelling in de mondbodem, tong en wang, tintelingen in de tong en aangezicht alsmede problemen met spraak (articulatie) en tongmotoriek.

Voorkomende klachten:

✔ Pijn of vermoeidheid van de kauwspieren;
✔ Het niet goed kunnen openen van de mond;
✔ Pijn rond het kaakgewricht (voor het oor);
✔ Knappende of krakende gewrichten;
✔ Overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen;
✔ Abnormale slijtage van het gebit;

Oorpijn, hoofdpijn en nekpijn kunnen ook te maken hebben met stoornissen in het kauwstelsel. Dit wordt ook wel temporomandibulaire disfunctie genoemd, of kortweg TMD. Het kauwstelsel bestaat grofweg uit de kauw­spieren, kaakgewricht en het gebit. Bij een normaal gebruik worden de kaken alleen belast bij het eten.

Bij het praten zijn de kaken alleen in beweging, maar worden niet belast. De rest van de tijd horen de tanden en kiezen elkaar niet te raken en dienen de kaken ontspannen te zijn.

Een veel voorkomende oorzaak voor het ontstaan van kaakklachten is overmatig of verkeerd gebruik van de kaken (overbelasting), bijvoorbeeld door:

✔ Tandenknarsen en -klemmen: dit is de kaken gedurende de dag en ook ’s nachts op elkaar houden;
✔ Overmatig kauwgomgebruik en nagelbijten;
✔ Een slecht zittend of onvolledig gebit;
✔ Stress (‘doorbijten’ of ‘verbijten’).

De behandeling bestaat uit:

✔ Instructies hoe de mond goed gebruikt kan worden en hoe te ontspannen;
✔ Het losmaken van de kaakgewrichten, indien nodig;
✔ Oefeningen meegeven voor thuis.

Ook kunnen wij samen met u overwegen een aantal dieper gelegen spier-pijnpunten met dry needling te behandelen.